Les 7 pautes per una contrasenya segura

Abans de res, pensem que parlar de contrasenyes segures suposa parlar d’Internet Segura. T’has preguntat què passaria si algun hacker maliciós aconseguís la teva contrasenya o clau d’entrada?
La resposta resulta molt fàcil amb el símil de casa teva:

    • Ordinador, tablet, qualsevol altre dispositiu= casa teva
    • Facebook, Instagram, Galeria, Banc= habitacions
    • Missatges, Números de telèfon, Noms dels contactes, Núm. Compte bancari, etc =armaris

Ara la pregunta és: què passaria si algun lladre dolent aconseguís la clau de casa teva?

Que passa si la meva contrasenya no és segura?

Una contrasenya poc segura pot suposar un perill deixant la teva privacitat compromesa. Has de ser conscient que la contrasenya suposa una clau d’entrada a “casa teva”. Amb la contrasenya confirmes qui ets i els teus drets d’accés a un entorn o sistema.
Això vol dir que si qualsevol persona coneix la teva clau d’accés, no podràs controlar les seves accions en el sistema, ja sigui el teu compte bancari, correu electrònic, xarxes socials, o altres.

Què fer si la teva contrasenya s’ha vist compromesa.

  1. Canvia immediatament la contrasenya al compte que creus pot estar compromès o que ja ho ha estat.
  2. Considera seriosament restablir les resta de contrasenyes als altres comptes.

Si és massa tard i has perdut dades importants o no sap què fer, pots explicar-nos el teu cas contactant amb nosaltres a eccit.com i mirarem d’ajudar-te.

Mantingues la teva contrasenya segura amb 7 pautes.

No l’escriguis mai.

Actualment hi han moltes aplicacions per guardar de forma segura totes les teves contrasenyes. La única paraula clau d’accés, password o contrasenya que hauries de memoritzar el la que et dóna accés a l’aplicació escollida per guardar la resta de contrasenyes. Fent servir un símil, seria com si només tinguessis la clau mestra (o la contrasenya de la caixa forta) que obre l’armari on guardes la resta de claus.

No envieu la vostra contrasenya ni per e-mail ni per telèfon. No és segur.

El correu electrònic no et garanteix una total seguretat i al parlar per telèfon no tens garantia que algú et pugui escoltar.

Canvia sovint la contrasenya.

Recomanem cada sis mesos i inclòs més sovint.

Escolliu una contrasenya forta.

Una contrasenya forta ha de tenir com a mínim vuit caràcters. A més haurà d’incloure majúscules i minúscules, números i caràcters especials. És important que no inclogui informació personal com el cognom o el cas típic de posar el nom del teu gat o la teva mascota.
Una idea que et pot ajudar és fer servir una frase com a contrasenya. Et resultarà més fàcil de recordar alhora que, a un pirata informàtic, li complicarà molt l’intent d’endevinar-la. L’inconvenient d’aquesta opció és que si és molt llarga, no tots els sistemes l’accepten, doncs tenen un número limitat de caràcters.

Feu servir diferents contrasenyes per comptes també diferents.

Una contrasenya per a cada compte. Imagineu que algun hacker aconsegueix fer-se amb la teva clau d’accés i resulta que amb ella pot obrir totes les portes… doncs, un desastre!!!
Existeixen diferents generadors de contrasenyes. Hi pots trobar molts disponibles que a més de generar contrasenyes t’ofereixen la possibilitat d’escollir el nivell de força que li vols donar.

Vigila a la feina si comparteixes l’ordinador, portàtil o altres dispositius.

Si utilitzeu equips compartits, vigileu de no marcar la casella de recordar contrasenya, mantenir-te connectat, o recordar altres dades que t’identifiquin.

Si encara vols més idees pot mirar aquesta petita guia de com confeccionar contrasenyes segures, fiables i fàcils de recordar.