Què vol dir usabilitat?

L’experiència de l’usuari

En l’àmbit de l’electrònica i la informàtica, el terme usabilitat segons la gran enciclopèdia catalana, significa: «qualitat d’una pàgina web o d’un programa informàtic de ser fàcil d’usar i de tenir en compte aspectes com ara la llegibilitat dels texts, la rapidesa de la baixada d’informació, la manejabilitat i la capacitat de satisfer les necessitats de l’usuari.»

Actualment la usabilitat és indispensable tant en el disseny web com en el seu desenvolupament. Això vol dir que alhora de dissenyar llocs web i /o aplicacions, s’haurà de comprovar la seva facilitat d’ús, que al visitant li resulti fàcil interactuar, que l’usuari endevini o intueixi el següent pas, que si trobi còmode navegant, etc. En finalitzar, l’usuari s’ha de sentir satisfet i content d’haver-te conegut. Això és «l’experiència d l’usuari».

usabilitat-eccit-experiencia-usuari

És com tenir un convidat a casa. Si l’objectiu és que torni i que parli bé de tu, l’atendràs de manera que t’avançaràs a les seves necessitats i desitjos, miraràs que es trobi còmoda i li oferiràs el servei que vol buscant que sigui de la millor qualitat. Resulta fàcil d’entendre.

La usabilitat, doncs, suposa un factor clau que pot fer que el teu lloc web sigui un èxit o un fracàs. Per això, el seu disseny web ha de centrar-se a fer que l’usuari pugui interactuar de la manera més còmoda, fàcil i intuïtiva possible.

Principis bàsics de la usabilitat

Facilitat d’aprenentatge: facilitat amb què un usuari nou interactua amb la interfície. El temps que necessita per aprendre a usar-la i a realitzar les accions bàsiques.
Eficiència d’ús: determina la rapidesa amb què es poden realitzar les accions bàsiques, una vegada que l’usuari a aprés el disseny.
Recordar el funcionament: la facilitat amb què l’usuari se’n recorda del funcionament després d’un període sense usar-lo.
Errors: facilitat amb que l’usuari supera l’error amb l’ajuda que ofereix el sistema. La seva freqüència i la gravetat d’aquests.
Satisfacció: la satisfacció final de l’usuari després d’usar el disseny.

Per què serveix la usabilitat?

Dels molts beneficis que aporta la usabilitat, volem destacar:
Eficiència. Els usuaris troben el que necessiten en el mínim temps.
Retorn d’usuaris i augment de clients potencials.
Imatge professional i de qualitat.
Satisfacció de l’usuari que promou la nostra marca.

usabilitat-eccit disseny web

Si bé la usabilitat no és l’únic factor d’èxit d’un lloc web, si representa un aspecte fonamental i augmenta la qualitat del disseny web. Pot haver un lloc web molt elaborat tècnicament però que l’usuari no entengui o es perdi en navegar. Aleshores, no rebrà visites i no tindrà èxit.

A eccIT, volem que un lloc web sigui senzill, fàcil d’entendre, agradable a la vista i molt intuïtiu. Tot allò que faci «excel·lent» l’experiència de l’usuari quan interactua amb un lloc web.