eCommerce. La teva botiga online.

Es possible que estiguis pensant en fer la teva botiga online o muntar un eCommerce. Si experiències com la COVID’19 han obligat a molt petits comerciants a vendre per internet els seus productes també hem de dir que la tendència a comprar online va en augment. Vendre els teus productes o serveis per internet representa l’oportunitat d’arribar més lluny, arribar a nous clients i augmentar el potencial i el benefici del teu negoci.
La qüestió és valorar quina plataforma per a la venda online és la que t’interessa més.
Hi trobareu diverses plataformes per a la posta en marxa d’un comerç electrònic. De les més populars, creiem que les dos millor valorades són Prestashop i WooCommerce.

En el següent gràfic pots valorar tu mateix l’evolució de l’interès per cadascuna d’elles durant els 12 darrers mesos en Espanya.

Prestashop - WooCommerce

Prestashop - WooCommerce

Plataformes per eCommerce: Prestashop vs WooCommerce

Prestashop

Software de codi obert
El software de comerç electrònic Prestashop es va crear a 2005 a França aprofitant les innovacions essencials del Web 2.0. El seu programari és de codi obert, amb una Comunitat molt activa i es pot descarregat de forma gratuïta. El fet de ser un software lliure, suposa unes capacitats de personalització il·limitades.

Taulell
Ofereix un taulell molt intuïtiu i amigable que guia els usuaris pel seu catàleg de productes i els acompanya fins a la finalització de la compra o pagament proporcionant-los experiència agradable. Prestashop ofereix una visió d’estadístiques i gràfics de vendes, index de conversió, visites, etc.

Multibotiga i Catàleg ampli
Destacar que si tens més d’una botiga o disposes d’una gran quantitat de productes estructurats en escala, categories, etc., Prestashop ofereix l’opció d’afegir botigues i també compta amb diferents eines per a una bona gestió del seu inventari. Permet afegir productes, imatges, categories i característiques de productes il·limitat.

Passarel·la de pagament
El sistema Prestashop permet la integració de qualsevol passarel·la de pagament i TPV.

SEO
Te integrat un mòdul SEO molt intuïtiu que t’ajudarà a posicionar-te en les cerques de Google.

Disseny i Temes
Pots escollir entre infinitat de temes i plantilles. Hi han de gratuïtes i de pagament. Permet incrustar arxius de so, vídeos, etc.

Extensions
Es poden afegir extensions i adaptacions ja sigui a través del mercat oficial o com ja s’ha comentat, amb les il·limitades possibilitats que ofereix el seu codi obert. Algunes característiques com mòduls de màrqueting venen incloses per defecte.

Preus
Prestashop, com a programari de codi obert ofereix la possibilitat de experimentar amb una demo i valorar. Els mòduls bàsics com el de passarel·la de pagament SEO estan coberts i només si vols funcionalitats extres hauràs d’afegir el preu dels complements o mòduls específics.

Manteniment -Actualització
Donat que és un programari de codi obert, els seus col·laboradors ofereixen contribucions constantment i creant millores i nous complements. Es pot trobat ajuda en el fòrum del la comunitat de desenvolupadors.

WooCommerce

Aquest sistema pertany des de 2015 a la companyia propietària de WordPress, Automattic. Això vol dir que és una de les plataformes més populars.

Complement de WordPress
Hem de tenir clar que WooCommerce és un complement per a WordPress, a diferència de Prestashop que és un programari de codi obert per al comerç electrònic. WooCommerce és un complement que funciona en un administrador de continguts que et permet vendre. Si tens un WordPress tan sols necessitaràs instal·lar el complement.

Web + botiga de comerç electrònic
El CMS WordPress, ofereix moltes facilitats en la creació d’una botiga de comerç electrònic. Tan sols amb la instal·lació del complement, WordPress posa a la nostra disposició un seguit d’eines per a dissenyar la nostra botiga online.

Pasarela de pagament
WooCommerce permet moltes passarel·les de pagament, incloses PayPal i Stripe.

SEO
Entre les diferents funcions que ofereix aquest complement trobem la de Blog, eines per a generar informes comercials, gestionar comandes, màrqueting, etc.

Disseny i Temes
El tema per defecte que apareix un cop instal·lat el complement WooCommerce és StoreFront, el qual s’integra perfectament. De tota manera pot adquirir un tema diferent, més personalitzat a un preu raonable.

Extensions
Trobarà gran quantitat d’extensions i complements gratuïts que li permeten afegir funcionalitats a la seva botiga. WooCommerce li permet a més afegir funcionalitats de tercers sense conflicte.

Preus
Com ja hem comentat, WooCommerce és un complement de WordPress. Si tens una botiga amb la teva pàgina web i decideixes que vols vendre els teus productes per internet, només has de descarregar el complement i instal·lar-ho. El preu serà el corresponent al domini i el del hosting mensual. Les funcionalitats bàsiques estan cobertes, Només els mòduls que ofereixen funcionalitats extres o extensions addicionals s’han de pagar. Pensem que la gran majoria de pàgines web estan creades amb WordPress i l’oferta de complements i extensions gratuïtes és considerable.

Conclusió
Pensem que si tens un petit negoci on vendre productes o serveis i decideixes que també vols fer venda per internet, aleshores et pot interessar instal·lar el complement de WooCommerce (i més si ja tens en marxa un blog de WP) Està basat en el CMS WordPress que és molt fàcil d’usar.
En canvi, si el que es vol és un projecte mitjà o més gran, apostem per Prestashop que al ser un software de comerç electrònic natiu inclou mòduls específics. I a més podràs realitzar accions de màrqueting o integrar la botiga amb un ERP extern.

¿Quin és millor per tu?

D’acord que el pressupost és un aspecte a considerar. Tot i així, el més important és tenir clar quin és el teu projecte per prendre la decisió encertada. És preferible valorar abans els avantatges i inconvenients, perquè després, canviar de plataforma resulta difícil i car.