Abans de muntar un e-commerce

Digue’n com vulgis, botiga virtual, e-shop, e-commerce, comerç electrònic… Tant li fa, al final, és el mateix concepte. És un negoci i com a tal s’ha de tractar.

M’agrada dir que muntar una botiga virtual és exactament el mateix que muntar una botiga física.

Abans d’iniciar una botiga (física) et cal mirar quanta gent hi passa per davant, quin interès tindrà en el teu producte, com faràs les vendes, com arribarà a les mans del client, com cobraràs, si et farà falta un tpv, com faràs el rètol… Infinitat de coses que cal estudiar, no?

Doncs per una botiga virtual cal mirar exactament les mateixes coses. Abans de plantejar-te muntar el e-commerce has de pensar moltes coses:

Planificació SEO / Estudi de mercat

El primer que faries abans de muntar una botiga física és la ubicació, el nombre de persones que passen pel carrer, si hi ha una botiga gran del mateix sector just al costat… En el món virtual la feina és exactament la mateixa però les eines diferents. En el món físic això en diem Estudi de Mercat, en el virtual Planificació SEO.

A Internet la gent navega via paraules de cerca i per tant el teu objectiu és identificar quines són aquestes paraules. Per entendre’ns, si tens pensat posar una botiga online de sabates el primer que has de fer és mirar com està la paraula sabates als cercadors. Ara bé, si intentes que la teva botiga surti la primera quan posis la paraula sabates… ho portes clar! Només hauràs de competir amb unes 200 multinacionals que ja estan venent calçat. Així que comença a buscar segments més especialitzats, a buscar altres maneres d’arribar al teu públic. Seguint amb l’exemple anterior, si el teu producte és artesanal, per exemple, hauràs de començar en pensar en especialitzar la teva botiga en el concepte sabata artesanal.

Escollir unes bones paraules clau, una bona selecció de quins conceptes ha de tenir la teva botiga és el primer i més important pas a fer.

Sovint, des de eccIT, ens trobem amb persones que ens venen amb la seva pàgina web acabada demanant-nos que els ajudem amb el SEO. És un procés molt llarg, simplement, és redissenyar-ho tot.

Sé que és difícil, quan un està pensant en la botiga, colors, productes, existències… fer un pas enrrere per definir-la d’acord amb el mercat però és crucial. Si es fa amb posterioritat costarà molts esforços, temps i diners.

Domini i Marca

Un cop es té una idea clara i una segmentació clara (amb keywords) de negoci cal començar a pensar en la botiga en si. El primer, tot sovint és el nom que hauria de tenir aquests atributs: mnemotècnic, que indiqui el nom del producte, si pot ser curt… i que estigui disponible!

Sobre aquest punt cal fer un incís: un domini pot estar sense contingut i en canvi estar reservat. El negoci dels noms de domini mou milions al cap de l’any i menys de la meitat dels dominis existents tenen contingut. Així el lloc per consultar si un nom de domini està agafat és algun dels molts serveis de “whois” que existeixen a internet.

Un valor afegit important de cara a SEO és que el nom del domini tingui el nom del producte que es vol vendre. Així, quan algú vol vendre sabates un domini del tipus www.sabates.com pot ser molt millor que un del tipus www.nomdelabotiga.com

Segons el que es vulgui i la repercussió que s’esperi pot ser interessant reservar els dominis: .com, .cat, .es, .net, .org, els de diferents països i ara inclòs els nous TLD (.barcelona). N’hi ha per triar i no cal comprar-los tots. Simplement cal tenir en compte què és el que volem.

Un cop tenim el nom de domini hauriem d’anar al registre de marques i reservar la marca (i sobretot assegurar-se que no està agafada). Sóc conscient que molt sovint no es fa aquest pas però en cas de èxit cal tenir el nom protegit.

Quan ja tenim un nom val la pena començar a pensar en el logotip i la imatge de marca i empresa. En cas d’una empresa preexistent pot ser el mateix o no que el de la marca. Necessitaràs diferents formats, tipus banner, quadrat, amb fons i sense, una tipografia adequada, un estil definit… Si entens el que estic dient i t’hi veus en cor perfecte, sinó contracta un dissenyador.

Logística informàtica

Ok, ja tenim nom, imatge i una idea de quin és el nostre públic objectiu i amb quines paraules volem arribar-hi. Comencem a pensar en la implantació del e-commerce.

Finalment abans de començar a muntar la nostra pàgina web cal que decidim quin software volem fer servir. En aquest article explico les característiques i avantatges dels tres que més s’utilitzen: magento, prestashop i woocommerce. Tots tres són molt bons, autèntics estàndards del mercat, de codi lliure (llicència gratuita) i cadascun està especialitzat en diferents tipus de e-shop. A més, tenim la sort que els tres utilitzen el mateix llenguatge i base de dades i per tant podrem parlar del servidor sense haver de concretar de quin software es tracta.

Anem al servidor. Ens caldrà un servidor (allotjament o hosting) estàndard: PHP (llenguatge), MySQL (Base de Dades) i poca cosa més. Amb un servidor senzill i un pla de preus realment petit en tindrem prou? Bé de fet no. El mínim indispensable és això, però hi ha diferents coses que podrien ajudar-nos i que cal valorar:

La ubicació del servidor. Hi ha servidors molt barats a nivell mundial, molts a la Índia o a Estats Units. Tots aquests servidors no ens serveixen. La LOPD i la directiva Europea en matèria de Protecció de Dades especifiquen que els llistats de dades han de ser emmagatzemats en indrets amb una seguretat adient (qualsevol allotjament web ho ofereix) i sempre dins de la Unió Europea (o en servidors específicament identificats). A més, hi ha cercadors que presenten abans els resultats dels servidors propers entenent que el contingut és de més interès pel usuari. Finalment, i per més decisió cal tenir en compte que tot i que la fibra òptica és immediata els temps de resposta són sempre menors en un servidor proper que en un llunyà.

IP privada: En els plans més senzills, a un sol servidor se li assignen molts llocs web. 30 o 40 fàcilment. Quan un d’aquests llocs és acusat d’spam o de tenir virus, condemnen a tot els dominis que tinguin la mateixa IP a bloqueig de correus, a càstigs en posicionament als cercadors… durant un temps. Per aquest motiu que acostumo a recomanar un suplement de cost prou moderat per tenir una IP privada que no es comparteixi amb altres dominis.

Certificat SSL: Aquest és el motiu pel que algunes pàgines us surten amb el candau verd en la barra de direccions. Aquest suplement ja té un preu més car i a més calen algunes característiques per poder-hi accedir (verificació de noms, adreça física i fiscal….) El que fa aquest certificat SSL és dir al món que la nostra web és de confiança perquè hi ha tal empresa o persona al darrera correctament identificada i que les converses que s’hi mantinguin tenen un destinatari i una seguretat contrastable.

Dimensionat: Com és lògic si la pàgina web va creixent arriba un moment en que el nostre pla senzill queda curt i cal començar a pensar en ampliar. Quan això passa cal redimensionar i estudiar les alternatives. No patiu, les empreses de hosting ja avisem als clients quan veiem que s’està a punt de sobrepassar els límits. Com a mínim nosaltres ho fem!

Evidentment, permeteu-me la cunya publicitària, a eccIT us podem ajudar en tot aquest procés.

[ratings]