Set errors de disseny d’un comerç electrònic que eviten augmentar vendes

Sovint només es comença a pensar a millorar un lloc web de comerç electrònic després de tenir la botiga electrònica en marxa i funcionant. Però hi ha molts errors que es podrien evitar fàcilment abans d’aquesta etapa amb una planificació ben feta l’inici del projecte.

Quan es dissenya un lloc web per al comerç electrònic cal pensar i dissenyar-lo amb molts criteris: SEO, conversió, usabilitat, lliurament, catàleg… Si ens oblidem d’una d’aquestes potes, el projecte naixerà coix i serà molt difícil de redreçar.

A continuació es presenten set errors crítics i comuns que sovint es fan durant un projecte de disseny web de comerç electrònic amb solucions que poden ajudar-te a evitar-les.

1. Sobresaturació d’informació

És possible que us heu trobat amb molts llocs de comerç electrònic dissenyats exclusivament per a SEO, que tendeixen a contenir massa text i un disseny superpoblat.

Amb massa freqüència, tu i el teu dissenyador web podeu pensar molt poc sobre usabilitat per centrar-vos molt en el SEO. Això porta a un enfocament dispers que rarament produirà resultats del vostre lloc web.

Un exemple d’un excés d’informació el tindríem en aquesta web:

toysrus - web amb excés d'informació en el disseny web

Recomanació:

Un disseny net és molt important en aquesta àrea i moltes empreses l’utilitzen per ajudar a mostrar el que tenen per oferir. Avui dia, moltes companyies estan deixant de banda colors múltiples, models i moviment en els seus llocs web a favor d’esquemes de disseny més mínims.

Hi ha una bona raó per a això: un esquema de disseny simple permet que una marca mostri els seus productes. A més, el temps dedicat a intentar gestionar un disseny super-complicat es pot dedicar a millorar l’experiència d’usuari. Al cap i a la fi, la principal preocupació per un lloc de comerç electrònic és la venda. I per generar vendes, un lloc ha de funcionar bé, carregar-lo ràpidament i facilitar que els clients trobin el que vulguin i realitzin una compra.

Un exemple d’una pàgina web molt més neta tot i tenir milers de productes i categories:

2. Falta d’una informació d’enviament clara

Molts llocs de comerç electrònic no mostren les taxes d’enviament de manera prou visible als seus usuaris. Fins i tot hi ha vegades que no apareix fins que s’arriba a l’etapa de finalització de la compra. És a dir, no se sap quant val l’enviament per la comanda.

Jo mateix he abandonat les moltes compres per haver trobat preus no previstos en la fase final de la compra. Fins i tot he deixat d’iniciar comandes en botigues en no trobar informació sobre els costos i temps dels enviaments. Els usuaris que tinguin una informació en un moment erroni, molt possiblement desistiran la seva compra.

Recomanació:

La majoria d’empreses d’enviament disposen de calculadores en la seva web i inclús n’hi ha que tenen una api per calcular el preu online. Aprofita-ho i posa-ho a la descripció del producte.

També hi ha complements que permeten el càlcul de l’enviament d’un producte o del carret de la compra. Permet als usuaris consultar el preu d’una comanda en qualsevol moment i no només en el procés de pagament.

Si oferiu tarifes d’enviament gratuïtes, destaqueu-ho en la vostra pàgina inicial. Permeteu que els vostres clients se n’assabentin en un primer cop d’ull.

marlos - politica de preus clara

3. Falta de pàgines “sobre nosaltres”, “contacta’ns”, “legal”…

He estat involucrat en l’optimització de les taxes de conversió en molts llocs web de comerç electrònic, i una de les coses que he descobert és que el nombre de visitants que ingressen a les pàgines de “Sobre nosaltres” i “contacta’ns” són sorprenents: són la segona pàgina més visitada de la majoria dels llocs web després de la pàgina d’inici.

Recomanació:

Quant a nosaltres, la pàgina ha d’explicar la història de la vostra empresa, del vostre lloc web, dels vostres productes i de la manera com es fan.

No és necessari crear una història detallada (encara que ho pugui si ho desitja), però almenys una molt breu sobre el que us fa diferents. Un  espai per demostrar un factor humà en la botiga online és molt important de cara a generar confiança en la botiga i la marca.

Poseu-vos en contacte amb nosaltres: fins i tot si sou una botiga en línia, a la gent encara els agrada conèixer la vostra ubicació física per diversos motius, la major part dels quals és que els resulta reconfortant saber que la vostra empresa no existeix només en línia i també és “real”.

Proporcioneu informació detallada sobre on són els vostres magatzems, des d’on envieu totes les vostres comandes, quina adreça de correu electrònic voleu contactar, etc. També us aconsello no utilitzar adreces electròniques genèriques: proporcioneu adreces de correu electrònic personalitzades si teniu personal de suport per respondre a qualsevol consulta.

kayak - exmple de informació corporativa

4. Descripció massa bàsica del producte

Un dels errors més importants que fan els propietaris de botigues de comerç electrònic és copiar descripcions de productes per defecte que tenen els fabricants.

Això fa que sigui difícil diferenciar els vostres productes dels dels competidors. Un altre error és proporcionar una descripció mínima o nul·la del producte: això impedeix que les persones facin compres, ja que no tenen cap informació per treballar.

Recomanacions:

Els llocs web excel·lents entenen que les descripcions de productes es poden aprofitar de moltes maneres més enllà de les conversions creixents, també són importants per obtenir més visitants al vostre lloc, ja que són un lloc excel·lent per posar paraules clau i frases orientades que ajuden als vostres esforços de SEO.

De fet, els que ja heu portat alguna vegada una pàgina web sabeu que la pàgina de producte és la principal font d’entrada des de cerques. A més, la pàgina de producte és la més important en un comerç electrònic ja que és la que porta directament a la conversió.

Escriviu descripcions de productes personalitzades per a tots els vostres productes i assegureu-vos que indiqueu els beneficis de productes de manera més destacada.

una bona descripció ajuda a la venda

5. Imatges de producte molt petites o de baixa resolució

Si voleu vendre en línia seriosament, heu de tenir fotografies i detalls del producte excel·lents. Això és el que diferencia entre un lloc eCommerce amb èxit i el que tanca abans del primer any.

La meva recomanació:

Penseu en com es mostren els productes a les botigues físiques. En l’aparador d’una botiga física no només hi ha el producte, hi ha llum, elements de decoració, maniquis, referències a la campanya… En una botiga online, cal que pensem igual, s’ha de mostrar el producte contextualitzat, amb la imatge més treballada possible i amb la llum i filtres més adequats al producte.

Les imatges de qualitat i originals són també una font de SEO. Segons els sectors, m’he trobat amb botigues que obtenien fins a un terç de les entrades a través de la cerca d’imatges.

Poseu marques d’aigua a les fotografies que siguin vostres. Si invertiu en les fotografies de productes, no permeteu a la competència aprofitar-se’n.

zalando - molta i molt bona fotografia de producte

6. Falta d’opcions de pagament

Hi ha molts llocs que només permeten als usuaris pagar amb Visa o MasterCard, o només amb un compte de PayPal.

Ja no hi ha cap raó per això. Què passa amb la persona que té una Visa i no té o no vol usar PayPal? Què passa amb la persona que no té una targeta de crèdit i voleu pagar directament des del seu compte bancari? S’han de permetre diverses formes de pagament.

Recomanació:

Per regla general, per tal d’afavorir la venda, recomano que es tinguin aquestes quatre formes de pagament. Cadascuna té avantatges i desavantatges i sovint, cal descartar-ne alguna per qüestions logístiques:

  • Tarja de Crèdit
  • PayPal
  • Transferència bancària
  • Contra-reemborsament.

Tingueu en compte que els diferents consumidors tenen preferències diferents pel que fa a la forma de fer el pagament. Com més opcions donem més possibilitats que la venda no sigui desistida.

moltes formes de pagament en un e-commerce és imprescindible

7. Procés de pagament i finalització lent o farragós

Aquest és un dels errors més greus que un lloc de comerç electrònic pot fer.

Cal que la validació de la compra sigui tan fàcil com sigui possible perquè els seus clients lliurin la informació de la targeta de crèdit i que completin la comanda.

El disseny d’un pagament deficient i la petició als clients de informació innecessària pot donar lloc a un augment de les taxes d’abandonament i, per tant, a conversions més baixes.

La meva Recomanació:

No carregueu massa el procés de pagament. Mantingueu-lo el més senzill possible i intenteu no demanar massa informació, només el que cal fer per dur a terme la transacció.

De fet sempre que puc recomano la implementació d’un pagament en una sola pàgina (one-page check-out).

Proserclinic - Subministres medics amb compra fàcil

Conclusió:

Quan dissenyeu el vostre comerç electrònic estigueu molt atents a no cometre cap d’aquests errors. Seguir les recomanacions no us garanteix el èxit, però cometre algun d’aquests errors, quasi segur, us garanteix el fracàs.

Recordeu que cap site té valor si els usuaris no hi van, s’hi queden i l’utilitzen. Així que no oblidis que l’usuari és el centre. Fes-li fàcil de moure’s per la teva botiga.

A eccIT som especialistes en comerç electrònic i en el disseny d’estratègies d’optimització SEO i de conversions. Si estàs pensant a muntar una botiga online o bé vols millorar les vendes de la teva botiga, truca’ns.