WordPress 5.0 Novetats i Gutenberg

Editem per tal REMARCAR el següent:

Tot i recomanar la actualització de WordPress a la nova versió no recomanem fer-ho immediatament i sense verificar compatibilitats de PHP, backups i demés. Ja hem rebut input de clients que han volgut fer la migració pel seu compte i els ha acabat suposant una web caiguda permanentment.

 

 

Des del 6 de desembre de 2018 WordPress 5.0 “Bebo” està aquí! És el moment de fer login i prestar atenció. Aquesta serà l’actualització més gran de 2018. WordPress està revisant completament la manera com els usuaris i desenvolupadors estan usant el CMS  i proposa el seu nou editor, Gutenberg. Ara TOT són BLOCS.

Com en cada Major Release, a més es distribueix un nou tema, ara toca el 2019 twenty-nineteen (ep! al final no hi ha hagut un tema 2018).

Igual que amb qualsevol nova versió de WordPress, sempre recomanem que proveu abans de fer la migració. Sabem que ens repetim però ara més que mai les proves i backups són obligatòris!

WordPress 5.0. Canvis

Amb WordPress 4.8 (Evans) ens van arribar molts widgets i millores, així com una millora en els enllaços en l’editor visual.

Amb WordPress 4.9 (Tipton), es va donar un pas endavant en la personalització del lloc web per part de l’usuari, noves funcions de widget i un editor d’edició de text de gran abast.

La majoria de les actualitzacions en el passat han estat relativament menors i no ens han afectat massa. WordPress 5.0 és diferent. En lloc d’afegir millores secundàries aquí i allà, aquest llançament se centra completament en les dues coses següents:

  • El nou editor de WordPress de Gutenberg
  • El tema twenty-nineteen de WordPress

Hi ha més canvis però el principal, que el que més ens ocupa és Gutenberg.

Tot i que sembli que un canvi en el editor nó té perquè ser un gran canvi res més lluny de la realitat. Gutenberg és un intent de promoure WordPress com un CMS en la creació de llocs web canviant la filosofia Blog cap a la Web Page (la majoria ja l’interpretem així).

A més, l’equip de WordPress planeja allunyar-se del vell cicle de versions, basat ern el temps per un de basat en els canvis. de tota manera, també van dir que el pla és llançar una versió menor de WordPress dues vegades al mes. Ja veurem si al final no acaben seguint la pauta de dos canvis al mes “obligatoris”

Sobre Gutenberg, no és un projecte tancat. Podem veure que ens ténen preparat per la fase 2 de Gutenberg .

Què és exactament Gutenberg? El manual de Gutenberg fa un bon treball de resumir-ho:

Gutenberg va començar com una transformació de l’editor de WordPress: una nova interfície per afegir, editar i gestionar contingut. Està dissenyat per ajudar els usuaris a crear dissenys de contingut rics i flexibles amb una interfície d’usuari basada en blocs . Tots els tipus de components de pàgina es representen com a blocs modulars, de manera que es pot accedir a través d’un menú de bloc uniforme, ubicat en qualsevol part d’una pàgina i editat directament per crear la presentació personalitzada desitjada per l’usuari.

Què en pensa la comunitat del Gutenberg del WP5?

De bones a primeres la impressió de Gutenberg ha estat molt dolenta. Potser pitjor que dolenta. Només cal veure la puntuació que donen els usuaris del plugin actiu fins a la versió 4.9.9: Només 2 estrelles!

Però abans de llençar a les escombraries el canvi intentem analitzar el perquè de les males opinions. En trobem algunes causes mirant les més a fons les opinions:

  • Males opinions basades en versions primerenques de Gutenberg.
  • Males opinions d’usuaris que ara com ara fan un ús de intensiu WordPress i que es veuen forçats a modificar la forma de fer i a replantejar automatismes
  • Usuaris de blogs purs molt enfadats perquè els canvis els suposen multiplicar la seva feina en publicació.
  • Queixes sobre el rendiment.

Analitzem-les a fons:

Versions primerenques. WP va anunciar la seva intenció de usar Gutenberg massa d’hora quan Gutenberg encara no tenia una versió estable consolidada i per tant molts usuaris que van voler provar allò que havia de ser el futur de WordPress van quedar defraudats. La versió de Gutenberg actual és molt més estable i molts dels problemes inicials ja no existeixen.

Canvi en la forma de fer. Qualsevol canvi troba sempre detractors, llei de vida. Quan els canvis són grans, és normal que hi hagi molts més detractors. I Gutemberg és un canvi enorme. A molts dels usuaris que treballen amb WordPress des de fa temps els resultarà un sobreesforç adaptar-se a la nova manera de fer.

Usuaris “només blog”. Aquest segment d’usuaris, els que realment utilitzen WP com a blog, veuen molt empitjorada la seva experiència. Simple, fins ara, crear un article en el teu bloc era una qüestió de un o dos clicks i escriure el text. Ara hauràs de fer molts més clics i mirar molt més el disseny. Dificulta la feina dels bloggers.

Hi ha hagut queixes sobre que els CSSs i HTMLs generats usant Gutenberg no són tant eficients, ràpids i nets com els contingut WP sense Gutenberg. Semblen fonamentades però caldria veure si realment empitjoren la velocitat.

La nostra opinió

Tenim el cor dividit d’una banda hi ha coses del canvi que no ens agrada i de l’altra confiem quasi cegament en la gent de wordpress.

Worpress és un software que sempre encerta en els canvis  (no en va el 32% de tota la web està en WordPress!) i té sempre la nostra admiració i respecte.  A més veiem que la pràctica diària portava inexorablement a aquesta situació.

Cada cop ens hem anat trobant més i més llocs web wordpress fets amb alguns dels plugins d’edició visual. Era absurd, doncs, mantenir aquesta funcionalitat fora del WordPress “base”.

En contra:

Però hi ha diversos punts que ens fan estar en contra de tenir un “dissenyador visual” enlloc de un editor:

Des de eccIT sempre hem estat uns detractors d’aquest tipus d’Editors. Permeten desenvolupaments ràpids a canvi  de oferir un resultat de menor qualitat. Si has mirat mai el HTML d’una pàgina creada amb “Elementor” o “Visual Composer” sabrà a que ens referim: Tags HTML amb més de 50 classes, css incrustat en classes i repetit mil vegades, js i css innecessari prenent recursos… Ho hem explicat mil vegades als clients, la web feta mitjançant els “visual composers” és més barata però de menys qualitat. Això afecta al SEO i al rendiment.

Però a més creiem que és un canvi en la mala direcció per un tema filosòfic/conceptual: Barreja innecessàriament el disseny amb el contingut. Veient com el patró MVC ens ha estat donant als informàtics els millors resultats i ha demostrat ser increïblement versàtil no entenem perquè hem d’allunyar-nos d’aquest paradigma en el món real.  Ens referim a que sempre és molt més mantenible, modificable i resulta en més qualitat quan tenim el disseny separat del contingut. El text hauria d’estar completament aïllat de la seva presentació i prendre el camí invers no ens sembla la millor opció.

La veritat és que si creiem que hi ha d’haver editors visuals, però no en el contingut. Som de la opinió que aquests editors haurien de servir per modificar de forma còmoda i ràpida els temes i el disseny de les pàgines, però no el contingut. Això milloraria moltíssim el rendiment i la qualitat.

Finalment creiem que Gutemebrg encara està una mica verd per poder assumir tota la feina que se li haurà de demanar, ens preocupa especialment la inserció de blocs en altres blocs que ara com ara està resolta de forma deficient.

Aleshores hem de migrar?

Doncs si. Encara que Gutenberg tingui defectes i que tinguem reserves al respecte, cal canvia a la nova versió. Per aquests motius:

  • WordPress ha pres aquesta línia i ens agradi o no és el seu futur.
  • Tenim confiança cega en WordPress i les seves decisions, i estem convençuts que les nostres reserves es demostraran infundades.
  • Cal tenir un entorn mantenible i segur i això passa per tenir sempre el software actualitzat i en WordPress més que enlloc.

Però o tinguis pressa, no cal fer-ho avui. Espera’t una mica i dona-li temps a consolidar-se. Deixa-ho en mans de professionals.

Com fer la migració a WordPress 5.0?

Només hi ha una manera: posa’t en mans de un professional. Una migració a una versió 5 sense prendre les precaucions prèvies, verificant versions de PHP  o cometent errors en el procés de migració o proves pot desembocar en una caiguda irreparable de la teva web. Te la vols jugar?