SEO vs SEM

Si estàs mirant de posicionar la pàgina web de ben segur que has sentit a parlar d’aquests dos conceptes. Anem a explicar-los en una sola línia:

SEO: Tota aquella feina que facis per “agradar” als cercadors i et posin per davant en els resultats de cerca. Inclou feines de redacció de continguts, fotografies, xarxes socials, enllaços…

SEM: Estratègies d’anuncis pagats per aconseguir que els teus clients et coneguin. Bàsicament la creació de anuncis per a que els cercadors et posicionin en un dels enllaços de pagament.

Feines en comú: Keywords

Tant el SEO com el SEM necessiten una feina imprescindible, una planificació estratègica. I això és que necessitarem definir qui son els nostres clients objectiu, quines paraules creiem que ens defineixen i sobretot per quines paraules creiem que en han de localitzar. Les paraules clau per les que volem ser trobats en diem keywords i són la base de qualsevol feina de posicionament que es vulgui fer.

Que cal fer per fer SEM?

No massa coses, preparar el anunci publicar-lo i pagar per a que es vegi.

Compte, fer un anunci, és una cosa fàcil i sense complicació, fer un bon anunci, per contra, és molt complicat, ha d’escollir les keyword adequades, ha de tenir ganxo, ha d’estar ben dirigit i segmentat… El millor que es pot fer és confiar en un professional per fer-ho ja que calen coneixements extensos i contrastats de màrqueting digital. Sinó, estaràs llençant els diners.

A més, però, voldràs que quan el teu client arribi a la teva pàgina aquesta el motivi a quedar-se i a realitzar una acció (una compra, una sol·licitud de informació…). És a dir, voldràs tenir SEO.

El SEM sense un SEO fort i potent no té cap mena de sentit i és una forma absurda de llençar diners.

I per fer SEO?

  • Contingut

La primera i gran feina del SEO és crear contingut. Textos, Imatges, videos, pdfs… Tot el que aporti valor a la teva empresa o als teus productes. Si tens una empresa de portes explica quins tipus de portes hi ha, quines avantatges té cada tipus amb  imatges i gràfics. Penja els catàlegs, els quadres d’especificació…

  • Optimització

Assegurat que les keywords definides estiguin en el text, a poder ser en els títols o capçaleres, en el títol de la pàgina, en la descripció de les imatges… Això ajudarà als cercadors a saber de què va la pagina i per tant indexar-la abans quan es cerqui una keyword.

  • Xarxes Socials

Mai subestimis el poder de les xarxes socials, és un lloc ideal per aconseguir nous contactes, escull quina és la que més s’adequa a les teves necessitats i en aquella publica-hi, sigues constant, intenta que les teves amistats comparteixin l’enllaç, ofereix promocions i descomptes, organitza un concurs… El que calgui per aconseguir una base prou gran…

  • Enllaços

Aquesta és la part més difícil perquè no depèn només de tu. Aconsegueix que t’enllacin proposa intercanvis d’enllaços amb empreses “amigues”, directoris de negocis locals. Que la relació que mantens amb altres empreses, sigui visible, també a la teva web.

Necessito posicionar la meva web ràpidament

Si vols resultats ràpids t’has equivocat de lloc. Tant per SEM com per SEO has de tenir un pla, una estratègia i un temps de preparació. Sabem qui hi ha multitud de “professionals” que et vendran que poden oferir-te resultats ràpids. Menteixen.

El SEO és una cosa lenta, del dia a dia. Avui penges un article i demà un altre fins que al final aconsegueixes generar una quantitat tal d’informació que els clients t’arriben per si sols.

SEO i SEM a eccit

Quin és millor?

Com sempre, dependrà de les necessitats, però per regla general SEO.  Cap web tindrà ni un sol visitant si no té contingut. I quasi cap client es quedarà si no se li explica bé que és el que se li ven… Ens agrada fer un símil. Cap empresa faria anuncis al diari si abans no té venedors i departament comercial, oi? Doncs cap empresa hauria d’intentar fer SEM sense tenir un SEO més que consolidat.

Quan és útil el SEM?

Normalment proposem als nostres clients una campanya de SEM en tres situacions:

Quan s’acaba de fer una millora forta de SEO. El SEM, en aquests casos, pot servir de catalitzador per fer que el SEO millori més ràpidament. Fa que augmenti ràpidament i artificialment el volum de visites permetent que el nou contingut sigui estès més ràpidament.

Quan es tracta d’un event o una acció temporal. No tindria sentit que per una fira de un cap de setmana s’invertís hores i hores durant tot l’any anterior en generar contingut. El SEO no serveix en aquest cas perquè no ens interessa el retorn a llarg termini.

Per una keyword molt específica que m’aporta una venda quasi segura a un preu realment baix. Però aquestes keywords, quasi mai existeixen i si existeixen acostumen a tenir preus elevadíssims.

 

Com veus tota política de màrqueting es basa en keywords. Ja tens definides les teves?, t’hi podem ajudar?

[ratings]

Una resposta a «SEO vs SEM»

Els comentaris estan tancats.